
De fapt nu este chiar un vis, dar mi-a fost mai la indemana sa-i spun asa. I-as putea spune la fel de bine: obsesie, dorinta, viziune, menire, vocatie. Este ceva atat de puternic ca m-a facut sa ies din zona de comfort a job-ului foarte bun pe care-l aveam si sa incep sa-l urmaresc.
Nu mai tin minte exact cand a inceput totul, dar tin minte perfect cand l-am pus prima data pe hartie. Se spune ca orice lucru de pe lumea asta este creat de doua ori, prima data in mintea unui om si apoi in realitate. Eu indraznesc sa spun ca orice lucru pe lumea asta este creat de trei ori. Prima data in minte unui om, apoi in cuvinte si la urma materializat in realitatea fizica. In cuvinte orice lucru poate fi creat verbal sau in scris. Daca il scrii, e mai bine, pentru ca ramane scris.
Revenind, prima data l-am pus pe hartie la workshopul “Your Turning Point” desfasurat la Poiana Brasov in Octombrie 2014. Acest workshop se desfasoara in fiecare an in Romania sub indrumarea lui Paul Martinelli si a lui Inge Rock si il recomand din toata inima oricui are un vis. Prima forma in care s-a materializat pe hartie la acea vreme a fost: “sa inspir si sa influentez oamenii astfel incat viata lor sa fie mai buna si in final lumea sa fie mai buna”. Am stiut din acel moment ca, pentru a-mi urmari visul, trebuie sa ma opresc din job si sa ma dedic cu toate resursele acestuia. Mai usor de scris, decat de pus in practica.
Timpul a trecut si am ajuns din nou la “Your Turning Point”, de aceasta data la Cluj in Iunie 2016. In aceasta perioada m-am tot gandit la visul meu, dar a ramas doar un vis. Pus pe hartie arata totusi diferit: “sa creez un sistem de educatie prin care oricare persoana sa se dezvolte pe tot parcursul vietii in armonie cu caracterul ei unic, cu talentele ei unice, cu personalitatea ei unica, cu stilul ei de invatare astfel incat sa-si atinga potentialul maxim in fiecare moment al vietii pentru ca lumea in care traim sa fie mai buna.”
Sunt cateva cuvinte cheie pe care vreau sa le explic in cele ce urmeaza: “educatie” provine din cuvantul latinesc “educo” care inseamna sa scoti in afara, sa dezvolti dinlauntru. Altfel spus, e ceva ce este deja in tine, numai ca trebuie scos in afara si dezvoltat.
“Pe tot parcursul vietii”, omul este singurul organism viu care-si opreste in mod deliberat dezvoltarea. Un animal sau o planta, daca are la dispozitie tot ce are nevoie pentru a se dezvolta, respectiv hrana si apa, nu se opreste niciodata din crestere. Nu exista un stejar care sa-si spuna, gata am crescut destul, nu mai vreau sa cresc. Sau un leu, sau un peste. Sau o alga. Singurele limitari sunt cele fizice si cele date de resurse. Din pacate, pentru oameni, liberul arbitru nu functioneaza in sensul favorizarii dezvoltarii pe tot parcursul vietii. Marea majoritate a oamenilor aleg in mod deliberat sa se opresca din dezvoltare la o anumita varsta.
“Unic”, fiecare dintre noi suntem unici. Nu exista si probabil nu vor exista doi oameni identici pe lume. Fiecare dintre noi avem propria noastra individualitate care contine: genetica, caracterul, talentele, personalitatea, experientele si intersectia dintre toate acestea ne transforma intr-un individ unic. Iar pentru a te dezvolta pe tot parcursul vietii in armonie cu tine insuti, trebuie sa-ti descoperi si sa tii cont de unicitatea ta ca individ.
Fiecare dintre noi are cel putin un “talent” sau punct forte. Sunt putine sisteme de eductie care fac efortul de a identifica talentul pe care fiecare dintre noi il are, pe care mai apoi sa il si dezvolte. Aceste talente sunt nenumarate: sport, desen, scris, oratorie, invatatura, actorie, lucru manual, entertainment, etc. Pentru multi dintre noi, talentul ramane la stadiul de vis din copilarie, de care uitam prinsi in valtoarea vietii. Imaginati-va cum ar fi lumea daca fiecare om si-ar trai viata facand ceva ce pune in valoare propriul lui talent? In mod uzual toti invatam in scoala aproape aceleasi lucruri iar marea lor majoritate ne vor folosi foarte putin in viata. Mai mult decat atat, pe masura ce avansam in viata, ni se identifica punctele slabe si multa energie se consuma in directia corectarii acestora. Cum ar arata viata noastra, daca aceasta energie ar fi consumata pentru dezvoltarea punctelor noastre forte?
“Stil de invatare” aici ma refer ca oamenii se impart in trei mari categorii: kinetici, auditivi si vizuali, iar fiecare din aceste categorii se devolta diferit. Nu poti pune o persoana kinetica sa stea linistita in banca si sa asculte o prelegere. La fel, nu poti pune un vizual, sa invete ceva ascultand. De fapt, poti, pentru ca asta se intampla in realitate. Cate sisteme de educatie inteleg aceasta minima diferenta intre oameni si isi personalizeaza programele?
“Personalitate”, fiecare dintre noi are o anumita persoanlitate. Indraznesc sa spun ca si aceasta este unica. Modelul cel mai simplu care explica personalitatea unui om este DISC: D de la Dominant, I de la Influent, S de la Stabil si C de la Calculat. In functie de o anumita situatie, fiecare dintre noi are un procent din cele 4 componente. Acest model este destul de bine corelat si cu tipurile de persoanlitate: Sangvinic, Flegmatic, Coleric si Melancolic. In conformitate cu persoanlitatea, anumiti oameni sunt mai orientati spre actiune si spre rezultate, altii spre oameni si relatii. Unii oameni sunt introverti, altii sunt la polul opus, extroverti. Cum ar fi daca fiecare din noi ar fi tratat si dezvoltat in armonie cu personalitatea lui? Nu poti pune un caracter puternic D sa lucreze unu la unu cu oamenii, sau sa stea la birou 8 ore pe zi si sa faca o munca repetitiva? Nu poti pune un S sa fie responsabil de obiective si rezultate. De fapt, poti, pentru ca asta se intampla in realitate si rezultatele sunt pe masura.
Eu cred ca singura varianta prin care putem sa ne atingem potentialul maxim in fiecare moment al vietii este ca tot ceea ce facem sa fie in armonie cu unicitatea noastra. Cati dintre voi, sunteti fericiti la job? Cati dintre voi, aveti in fiecare zi randamentul maxim in ceea ce faceti? Puteti fi sinceri cand raspundeti, nu o sa stie nimeni raspunsul pe care vi-l dati. Nici seful, nici sotia, nici profesorul, nici parintii… Si daca tot ai raspuns la aceasta intrebare, poate ca motivul l-ai regasit mai sus. Poate ca motivul este ca nu faci ceea ce esti!
Care este visul tau din copilarie? Care este talentul tau de cand erai adolescent? Care este punctul tau forte? Ce fel de persoanlitate ai? Cum iti place sa inveti? Sta numai in puterea ta, ca de acum inainte sa te dezvolti tinand cont de toate aceste raspunsuri. Poti face oricand o schimbare in viata, astfel incat sa fii in armonie cu tine insuti in primul si in primul rand! Ghici ce se va intampla, o data ce mai multi oameni isi vor urma visele? Va creste nivelul de fericire al oamenilor si lumea in care traim va avea o sansa sa devina mai buna!
… “sa creez un sistem de educatie prin care oricare persoana sa se dezvolte pe tot parcursul vietii in armonie cu caracterul ei unic, cu talentele ei unice, cu personalitatea ei unica, cu stilul ei de invatare astfel incat sa-si atinga potentialul maxim in fiecare moment al vietii pentru ca lumea in care traim sa fie mai buna.”
Acesta este visul meu cel mai mare pe care vreau sa-l transform in vocatie!
M-as bucura sa-mi spui ce parere ai despre visul meu si care este visul tau?
Iti multumesc si iti sunt recunoscator pentru ca citesti articolele scrise de mine!
0 responses on "Primul vis!"